Paasactie: Pasgeboren kuikentjes massaal gedood in België

23 maart 2010 @ admin  -  Geen reacties

Bite Back klaagt deze gangbare, maatschappelijke omgang met dieren aan. Daarom vroegen we op woensdag 19 maart, in de week voor Pasen, wanneer de consumptie van eieren op zijn top is, aandacht voor het dierenleed achter het ei.
Om dit te doen voerden we actie bij broeierij Moonen NV in Poppel, waar de eendagskuikens worden vernietigd, met een levensgroot eendagskuiken. Dit kuiken werd symbolisch gestikt in een plastic zak, zoals in sommige broeierijen de kuikentjes ook vergast worden. Activisten van Bite Back in rouwkledij hielden borden op ter promotie van een diervrije, plantaardige (veganistische) levenswijze.  We hadden ook een mandje met schattige, pluchen kuikentjes bij ons, die hun lot afwachten om levend versnipperd te worden, zoals het in sommige Europese landen nog gedaan wordt.

Consumenten blijken vaak niet op de hoogte te zijn van een aantal zeer dieronvriendelijke standaardpraktijken in de eierindustrie. Zo worden in België jaarlijks miljoenen pasgeboren kuikentjes vergast. Dit geldt voor alle eieren, dus zowel uit de bio-industrie(intensieve veehouderij) als uit de biologische eiersector. Bij de meeste legkippen worden de gevoelige snavels onverdoofd afgeknipt.
Alle legkippen die commercieel gehouden worden, dus ook de biologische vrije uitloop legkippen, worden al na ruim een jaar, vanwege verminderde productie, afgevoerd naar het slachthuis. Kippen kunnen echter wel 15 jaar oud worden.
Met de ‘Waardeloze haantjes’-campagne wil dierenrechtenorganisatie Bite Back  meer ruchtbaarheid geven aan deze massale kuikenmoord. Naast video- en fotomateriaal, kan men op de website www.waardelozehaantjes.nl ook terecht voor meer info, ei-vrije producten en recepten, maar ook voor de adoptie van een geredde haan.
‘Het romantische beeld dat veel mensen hebben van die lieve paaskuikentjes stemt niet overeen met de harde realiteit. De vertedering slaat snel om in afschuw, zodra men op de hoogte is van het vergassen van deze pasgeboren zachte gele bolletjes, aldus Marianne Huiberts, woordvoerder van Bite Back.
Bite Back promoot geen eieren, ook geen vrije uitloop eieren, van gelukkige, biologisch gehouden kippen, omdat ook deze sector eveneens zijn kuikens koopt in dezelfde broeierijen als de intensieve pluimveehouderij, waar de eendagskuikens worden vergast, en waar de legkippen, na commercieel gebruik van hun eieren, op jonge leeftijd worden afgevoerd naar het slachthuis en vervangen door een nieuwe lading productievere dieren. Daarmee wordt het gebruik, de wreedheden en het doden van dieren in stand gehouden. Als dierenrechtenorganisatie pleiten we voor diervrije, plantaardige en werkelijk diervriendelijke – namelijk veganistische – voeding. Voor de meeste dierlijke producten zijn diervriendelijke producten beschikbaar.

Tags: , , ,

Laat een antwoord achter